Conferences

CALL FOR SPEAKERS

2014 FALL CONFERENCE

SEPTEMBER 27-28, 2014

Virginia Crossings Resort and Conference Center
Glen Allen, Virginia

2014 Fall Conference

Virginia Mediation Network

2014 Fall Conference

September 27-28, 2014

Virginia Crossings Resort and Conference Center
Glen Allen, Virginia

Click Here to Register for Conference.

 

Click Here to Make Hotel Reservations.

 

Saturday, September 27, 2014

7:45 am - 8:15 am Registration for Conference

8:15 am - 10:15 am Plenary

                                                “Engaging Conflict for Fun and Profit: Current and Emerging Career Trends in Conflict Resolution”

                                                (2 Hrs. General CME approved. )

                                                Robert J. Rhudy, J.D.

 

                                               

10:30 am - 12:00 pm Concurrent A

                                                A-1. “Mediating Employment Law Cases in Virginia”

                                                (1.5 Hrs. General CME approved. 1.5 CLE approved.)

                                               Eric Paltell, J.D.

                                                                               

                                                A-2. “This is INTERESTing: The Potential and Limitations of Interest-Based Mediation in Court-Referred Cases”

                                                (1.5 Hrs. General/Family CME approved. 1.5 CLE approved.)

                                                Brenda Waugh, J.D., M.A.

12:00 pm - 1:00 pm Lunch

1:00 pm - 1:45 pmAnnual Meeting

1:45 pm - 2:30 pm Keynote Address - Robert O’Neil, LL.B.

2:45 pm - 4:15 pm Concurrent B

                                                B-1. “Senior Mediation in a Nutshell”

                                                (1.5 Hrs. General CME approved.  1.5 CLE approved.)

                                                Robert J. Rhudy, J.D.

                                                 

                                                B-2. “Child Support Statute Review”

                                                (1.5 Hrs. Family CME approved. 1.5 CLE approved.)

                                                Sally Campbell, J. D. and Mandy Sarkissian

                                               

                                                B-3. “What You and the Parties Bring into the Room: Having Greater Self - Awareness with Enneagram – Pt. 1

                                                (1.5 Hrs. General/Family CME approved. )

                                                Paula Young, J.D.

4:30 pm - 6:00 pm Concurrent C

                                                C-1. “Creative Divorce Settlements Inside and Outside of the Legal Framework” 

                                                (1.5 Hrs. Family CME approved.  1.5 CLE approved.)

                                                Lawrence D. Gaughan, LL.M.

                                                C-2. “What You and the Parties Bring into the Room: Having Greater Self - Awareness with the Enneagram – Pt. 2”

                                                (1.5 Hrs. General/Family CME approved. )

                                                Paula Young, J.D.

                                                See description on page 3. Must have attended Part 1 of this workshop.

6:00 pm - 7:00pm Cocktail Hour – Cash Bar – Network with Your Colleagues

                                               Dinner is on your own. Enjoy your evening.

 

Sunday – September 28, 2014

7:30 am - 8:30 am Bookzone

                                                “VMN Bookzone: A Discussion of Humble Inquiry: the Gentle Art of Asking  Instead of Telling by Edgar H. Schein”

                                                (1 Hr. of General/Family CME approved.)

                                                Jeannette Twomey J.D.

                                              

8:45 am - 10:15 am Plenary

                                                “Stop Fighting and Start Fixing: Working Towards Problem Solving in our Government”

                                                Margaret Kimbrell

 

 

10:30 am - 12:30 pm Concurrent D

                                                D-1. “Powerful Listening / Powerful Questions”

                                                10:30 am - 12:00 pm

                                                (1.5 Hrs. General/Family CME approved.  1.5 CLE approved.)

                                                Andrea Young

                                                 

                                                D-2. “Ethical Dilemmas: When Mediator Ethics and the Customer’s Needs Clash

                                                10:30 am - 12:30 pm

                                                (2 Hrs. Ethics CME approved. 2.0 CLE Ethics approved.)

                                                Karen Richards, M.A.